Blogs

Home / Blogs

Stappenplan Bouwen onder kwaliteitsborging (WKB)

Er is nog veel onduidelijkheid hoe het indieningsproces nu verloopt en wat het stappenplan bij bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe woning. Er is ineens een nieuwe ‘speler’ op de markt die kwaliteitsborger heet. Borg Expert is zo’n onafhankelijke gecertificeerde kwaliteitsborger die u kan helpen het proces gestroomlijnd met elkaar in te richten. Opdrachtgever, architect, aannemer, gemeente en kwaliteitsborger moeten zoveel mogelijk op één lijn liggen om binnen de geldende regels een mooi resultaat neer te zetten.  

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft hiervoor een schema gemaakt waarin duidelijk wordt hoe de tijdlijn eruit ziet op het moment dat u wilt gaan bouwen. Wij als kwaliteitsborger komen na de OPA (omgevingsplanactiviteit) in actie om een borgingsplan en risicobeoordeling vast te stellen. Uiteraard zijn we dan al in contact met verschillende stakeholders in het proces om bijvoorbeeld documenten en berekeningen door te nemen en op te nemen in het plan.
In het kort gezegd treffen wij alle voorbereidingen om de initiatiefnemer de bouwmelding te kunnen laten doen. In de praktijk zal de initiatiefnemer vaak de architect of de aannemer machtigen om dit op te pakken.

Nog steeds merken wij veel onduidelijkheid in de markt. Er is simpelweg nog geen tot weinig ervaring met het bouwen onder de Wkb. Tegelijkertijd merken wij ook dat als er eenmaal ervaring is opgedaan met Borg Expert dat het proces daarna steeds soepeler verloopt. Doordat er bijvoorbeeld onderling snellere communicatielijnen zijn dan het voorheen schakelen met gemeenten kunnen we sneller door het proces. Ook voor u als aannemer is dit interessant en voorkomt dit een hoop frustratie.

Heeft u nog geen ervaring of wilt u eens met Borg Expert door een traject lopen? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Plan een afspraak en overleg direct de mogelijkheden van uw bouwproject.