Bij bouwprojecten is het essentieel dat het eindresultaat voldoet aan de gestelde wet- en regelgeving. Deze technische ‘regels’ staan beschreven in het Bbl(Besluit bouwwerken leefomgeving). Het Bbl is de opvolger van het Bouwbesluit. Een private kwaliteitsborger speelt hierbij een cruciale rol. Maar wie schakelt de kwaliteitsborger in? En hoe zorgt u ervoor dat u de juiste professional kiest voor uw project? In deze blog van Borg Expert duiken we dieper in deze vragen en geven we praktische tips voor het vinden van de juiste kwaliteitsborger.
Wie is verantwoordelijk voor het inschakelen van een kwaliteitsborger?
Volgens de wet is de ‘initiatiefnemer’ verantwoordelijk voor het inschakelen van een kwaliteitsborger. Het antwoord op ‘wie schakelt de kwaliteitsborger in?’ is dus de eigenaar van het project. In de praktijk gebeurt het vaak dat de architect, aannemer, projectontwikkelaar zijn of haar opdrachtgever ondersteunt in het opvragen van offertes of het selecteren van een kwaliteitsborger. De juiste kwaliteitsborger wordt gekozen op basis van het geselecteerde instrument, de specialisatie van de borger, en eerdere ervaringen tussen partijen. Natuurlijk is de prijs ook van belang. Hierin biedt Borg Expert verschillende mogelijkheden afhankelijk van de effort die u er zelf instopt.
Waarom moet ik een Kwaliteitsborger Inschakelen?
Bij nieuwbouwprojecten binnen gevolgklasse 1 is het inschakelen van een kwaliteitsborger verplicht anders zal uw bouwmelding worden afgewezen. De rol van een kwaliteitsborger is om tijdens het bouwproces ervoor te zorgen dat de consument beschermd is en dat het bouwwerk voldoet aan de geldende bouwvoorschriften uit het Bbl. Onder de nieuwe Omgevingswet blijft de gemeente verantwoordelijk voor het juridische deel van de vergunning, terwijl de kwaliteitsborger het technische aspect beoordeelt en toeziet op de naleving tijdens de uitvoering.
Wat zijn de voordelen van een private kwaliteitsborger?
Het inschakelen van een private kwaliteitsborger biedt diverse voordelen vergeleken met een publieke instantie. Zo zijn private borgers vaak flexibeler en kunnen ze efficiënter werken. Dit resulteert in minder faalkosten en een meer gerichte aanpak voor uw specifieke project. Maar hoe vind je de beste borger voor uw project?
Hoe vind ik de juiste Kwaliteitsborger?
De beste plek om een gecertificeerde kwaliteitsborger te vinden is het officiële register van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB). Hier vindt u een overzicht van alle gecertificeerde kwaliteitsborgers en de instrumenten waarmee ze werken. U kunt dit register raadplegen via de volgende link: https://register.tlokb.nl/kb.
Hier kunt u zien dat Borg Expert bij niet één maar bij twee instrumenten is aangesloten namelijk de BKapp en de KiK. De reden hiervan is om per project het meest efficiënte instrument te kiezen om zo niet alleen gemakkelijk te kunnen werken maar ook om de kosten voor de opdrachtgever zo laag mogelijk te houden.
Conclusie
De verantwoordelijkheid voor het inschakelen van een kwaliteitsborger ligt bij u als initiatiefnemer. Dit kan dus een particulier, ontwikkelende aannemer of projectontwikkelaar zijn. Het vinden van een betrouwbare en deskundige kwaliteitsborger is een cruciale stap in het bouwproces. Volg de bovenstaande stappen om een professional te kiezen die past bij uw project en zorg ervoor dat uw bouwwerk voldoet aan alle wet- en regelgeving.
Bij Borg Expert staan we klaar om u te helpen bij de uitvoering van uw project. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.
Plan een afspraak en overleg direct de mogelijkheden van uw bouwproject.