Blogs

Kwaliteitsborger-gevolgklassen

Vragen over de KiK-tool binnen de Wet kwaliteitsborging

Tijdens gesprekken die wij voeren met aannemers krijgen we vaak vragen over de werking met de KiK-tool. Hieronder probeer ik in het kort het een en ander uit te leggen.

KiK staat voor KOMO instrument kwaliteitsborging. In de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen wordt beschreven dat er gewerkt moet worden met een onafhankelijke toegelaten kwaliteitsborger.  Borg Expert is toegelaten in het TlokB register met het KiK instrument. Onlangs is er nog een interview verschenen met informatie over onze toelating.

Waarom KiK?

We hebben voornamelijk gekozen voor dit instrument omdat we met KiK het meest flexibel zijn ten aanzien van onze projecten.  Deze bevinden zich voornamelijk in het hogere segment particuliere woningbouw. In dit segment is elke woning anders. Ook doen we kleinere projecten of projectbouw binnen gevolgklasse 1. Met KiK ben je dan het meest flexibel ten aanzien van de invulling van de werkwijze met de aannemer.

Zo biedt KiK ons de mogelijkheid om bij afzonderlijke projecten afspraken te maken met bijvoorbeeld de aannemer over het vast te stellen borgingsplan en de risicobeoordeling. Na het aanmelden van een project kunnen door onze gecertificeerde projectleiders eenvoudig deelnemers aan het project worden toegevoegd. Er moet alleen een (gratis) account worden aangemaakt. In de basis maken onze Experts zelf het borgingsplan en de risicobeoordeling. Echter, als er onderling meer ervaring en vertrouwen is in elkaars werkwijze kan dit aanzienlijk tijd schelen in het opstellen van de plannen. Het vaststellen van het borgingsplan gebeurt altijd door de (gecertificeerde) kwaliteitsborger. Ook het opstellen van de verklaring ‘gerechtvaardigd vertrouwen’ voor bevoegd gezag kan alleen door de onafhankelijke kwaliteitsborger afgegeven worden. Zonder deze verklaring is het verboden om het bouwwerk in gebruik te nemen. Bovenstaande is uiteraard logisch om zo een ‘slager keurt zijn eigen vlees’ situatie te voorkomen en dat dit altijd bij de onafhankelijke, gecertificeerde partij ligt. 

Als er meer ervaring tussen aannemer en kwaliteitsborger is groeit het onderlinge vertrouwen en went men aan elkaars werkwijze. Dit heeft vervolgens weer een positieve uitwerking in de prijsstelling en profiteert de opdrachtgever hiervan. Het idee dat je in het nieuwe stelsel met korting op de legesheffingen de kwaliteitsborger kon betalen gaat niet helemaal op. Dit verschilt nogal per gemeente. We proberen wel met onze praktische werkwijze het voor aannemer, architect en opdrachtgever met behulp van de KiK-tool het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Aannemers geven aan zelf vaak al programma’s te hebben zoals Ed Controls of Snagstream. De ontwikkelaars binnen KiK geven aan hard te werken aan koppelingen met dergelijke programma’s. Dit zal hopelijk binnen afzienbare tijd gerealiseerd zijn. Hierdoor kan een aannemer gewoon in zijn vertrouwde programma werken, en door de koppeling worden bestanden en tekeningen eenvoudig in beide programma’s zichtbaar.

Wilt u eens meer informatie in een persoonlijk vrijblijvend gesprek? Neem dan eens contact op (085) 760 72 78 of per mail op info@borgexpert.nl met ons op en we leggen het u graag eens uit.

Recente blogs

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Plan een afspraak en overleg direct de mogelijkheden van uw bouwproject.