Een van de meest gestelde vragen omtrent de Wet kwaliteitsborging (Wkb): Wanneer moet ik een kwaliteitsborger inschakelen? Het antwoord op deze vraag is vrij kort, namelijk nieuwbouwprojecten die vallen binnen gevolgklasse 1. Voor mensen met kennis van deze branche is dit een duidelijk antwoord, maar voor anderen roept het misschien nog vragen op. Daarom leggen we in deze blog uit wat gevolgklasse 1 inhoudt en waarom dit van belang is voor de Wkb.
Een gevolgklasse geeft binnen de bouw aan hoeveel risico een bouwproject met zich meebrengt op het gebied van veiligheid, kwaliteit en impact op de omgeving. De gevolgklasse bepaalt welke kwaliteits- en veiligheidscontroles nodig zijn voor een bepaald project. De gevolgklasse bepaalt ook wie deze controles uitvoert.
Een project is ingedeeld in een gevolgklasse op basis van risico’s en gevolgen van zowel gebruikers als de omgeving. Hoe groter de mogelijke impact/schade van een fout, hoe hoger de gevolgklasse.
Er zijn 3 verschillende klassen. Dit zijn gevolgklasse 1, gevolgklasse 2 en gevolgklasse 3. Deze gevolgklasse zijn op de volgende manier opgebouwd:
Een veilig antwoord zou zijn: altijd! Maar volgens de Wet kwaliteitsborging (Wkb) is het alleen verplicht om een kwaliteitsborger in te schakelen bij gevolgklasse 1. Echter zien we in de praktijk vaak dat bij gevolgklasse 2 en 3 ook een kwaliteitsborger wordt ingeschakeld. Ook is de verwachting dat dit in de loop van tijd ook verplicht gaat worden binnen de Wet kwaliteitsborging. Er wordt namelijk voor gekozen om de Wet kwaliteitsborging stapsgewijs in te voeren. Dit geeft iedereen in de bouwsector de mogelijkheid om te wennen aan alle nieuwe eisen en processen die komen kijken bij het implementeren van deze Wet. Er kan geleerd worden van de implementatie bij gevolgklasse 1, zodat het bij implementeren bij complexere bouwprojecten soepeler verloopt.
Zoals eerder vermeld vallen eenvoudige bouwprojecten met een laag risico onder gevolgklasse 1. Dit zijn kleine woongebouwen en eengezinswoningen zoals vrijstaande huizen, rijwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Ook kleine bedrijfsgebouwen en opslagruimtes zonder verhoogde veiligheids- en brandrisico’s (zoals magazijnen en opslagruimtes met beperkte omvang) vallen in deze gevolgklasse. Landbouwgebouwen die niet gelijk worden gebruikt voor huisvesting van dieren of intensieve veeteelt kunnen ook in gevolgklasse 1 vallen.
Waar naast grootte van het project ook naar wordt gekeken bij gevolgklassen, zijn de gebruikersstromen van het pand. Een gebouw mag in gevolgklasse 1 geen intensieve gebruikersstromen hebben. Er mogen dus niet te veel mensen tegelijkertijd in het pand komen.
Nee, alleen nieuwbouwprojecten binnen gevolgklasse 1 vallen onder de Wet kwaliteitsborging en zijn verplicht een onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen. Verbouwingen en renovaties vallen momenteel nog niet onder deze Wet. Het is mogelijk dat verbouwingen en renovaties in de toekomst wel toegevoegd worden aan de Wet kwaliteitsborging.
Wanneer jouw nieuwbouwproject onder gevolgklasse 1 valt ben je dus volgens de Wet kwaliteitsborging verplicht een onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen. Heb je vragen over de gevolgklassen of hulp nodig met de Wet Kwaliteitsborging? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Met landelijke dekking en ervaring is Borg Expert gespecialiseerd in kwaliteitsborging en alles wat daarbij komt kijken.
Plan een afspraak en overleg direct de mogelijkheden van uw bouwproject.